Piesārņojošās darbības rezultātā radītās smakas problēmas Rīgā
Evita Muižniece-Treija
Latvijas Universitāte, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte
DOI: 10.22364/fg.16.4
Atslēgas vārdi: smakas vienības, gāzu analīze
Kopsavilkums
Līdz šim joprojām labākais smakas indikators ir cilvēka deguns, līdz ar to pētījumu tika veikta smakas un avārijas gadījumos kompetentajās valsts institūcijās, t.i., Valsts vides dienestā un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā saņemto iedzīvotāju sūdzību analīze par smaku emisijām Rīgā. Tika identificēti objekti (uzņēmumi), kuri veic piesārņojošo darbību un kuru rezultātā rodas smakas emisija, tika veikta uzņēmumos izstrādāto smaku emisijas limitu projektu analīze, identificētas vietas, kurās iespējama traucējošu smaku emisija, tika veikta šo vietu apsekošana, veikti smakas koncentrācijas un gaisā esošo piesārņojošo vielu noteikšana. Visvairāk iedzīvotāji Rīgā izjūt naftas produktu smakas, līdz ar to visvairāk sūdzības ir saņemtas no Bolderājas, Sarkandaugavas, Kundziņsalas, Mangaļsalas, Mīlgrāvja, Vecmīlgrāvja un Pētersalas-Andrejsalas.